Ciasto Cappuccino
Składniki
ciasto:
jajka 5 sztuk
cukier drobny 190 gramów
mąka pszenna tortowa 190 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
krem:
ser mascarpone 250 gramów
śmietanka 30% 200 gramów
cukier puder 4 łyżki
cappucino 3 łyżki
cukier 2 łyżki
likier amaretto 150 mililitrów
polewa:
czekolada 100 gramów
cukier puder 2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.
Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Krok 3
Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.
Krok 4
Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.
Krok 5
W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.
Krok 6
Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.
Dodaj komentarz