• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Ciasto Cappuccino

 

 

 Składniki

ciasto:

 

jajka 5 sztuk

 

cukier drobny 190 gramów

 

mąka pszenna tortowa 190 gramów

 

mąka ziemniaczana 60 gramów

krem:

 

ser mascarpone 250 gramów

 

śmietanka 30% 200 gramów

 

cukier puder 4 łyżki

 

cappucino 3 łyżki

 

cukier 2 łyżki

 

likier amaretto 150 mililitrów

polewa:

 

czekolada 100 gramów

 

cukier puder 2 łyżki

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

 

Krok 2

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

 

Krok 3

Ubij mikserem śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj powoli serek mascarpone i kawę rozpuszczalną. Dobrze wymieszaj.

 

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części, każdą warstwę nasącz likierem wymieszanym z 2 łyżkami cukru i przełóż przygotowanym kremem. Pozostałym kremem obtocz cały biszkopt.

 

Krok 5

W kąpieli wodnej rozpuść 80 g czekolady i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw i dodaj cukier puder. Energicznie wymieszaj.

 

Krok 6

Polej ciasto przygotowaną polewą i posyp wiórkami pozostałej, startej czekolady.

10 lutego 2021   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Maja1232006 | Blogi