ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¼ szklanki oleju 150 g kwaśnej śmietany (pół szklanki) 1 duże jajko pół szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczka sody oczyszczonejSkładniki na masę budyniową:
0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g miękkiego masłaDodatkowo:
3/ 4 litra zmiksowanych truskawek (świeżych lub mrożonych ¾ szklanki wody 2 galaretki truskawkoweINSTRUKCJE
Pół szklanki mleka podgrzewamy w małym garnku i dodajemy do niego połamaną czekoladę, podgrzewamy tylko tyle żeby czekolada się rozpuściła. Studzimy.
Formę o wymiarach 25X30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Ucieramy jajko z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę, dodajemy śmietanę, olej, mleko z czekoladą, a na koniec przesianą mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się połączą. Przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy.
W tym czasie kiedy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy szklankę mleka i zagotowujemy z cukrem. W drugiej szklance dokładnie mieszamy budyń śmietankowy i obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), cały czas mieszamy i chwilę gotujemy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Truskawki przesypujemy do garnka i zagotowujemy z ¾ szklanki wody, blendujemy i do gorącej masy dodajemy galaretki truskawkowe. (nie gotujemy) i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
W misce ucieramy masło i stopniowo dodajemy ugotowany i wystudzony wcześniej budyń, miksujemy na gładki krem.
Upieczone ciasto wkładamy do formy, na wierzch wykładamy masę budyniową równo rozsmarowując na całym cieście (do samych brzegów). Wstawiamy do lodówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę, ciasto jest gotowe do jedzenia kiedy galaretka całkiem się zsiądzie.
Dodaj komentarz