• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Przepisy

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kokosowe kuleczki

Składniki



wiórki kokosowe 250 gramów



śmietanka 36% 120 mililitrów



masło 90 gramów 



cukier puder 70 gramów 



rum 20 mililitrów



laska wanilii 1 sztuka

polewa czekoladowa:



czekolada mleczna 2 sztuki



biała czekolada 1 sztuka



Śmietanka 36% 100 mililitrów

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku podgrzej masło ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i całość gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przełóż do miski.

 

Krok 2

Wyskrob ziarna z wanilii, dodaj wraz z cukrem pudrem i rumem do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1h.

 

Krok 3

Z powstałej masy uformuj kule wielkości orzechów włoskich i wbij w nie wykałaczkę. Schłodź jeszcze przez 1h.

 

Krok 4

W rondlu, podgrzewając na ogniu połącz śmietankę z mleczną czekoladą. Nie pozwól żeby się zagotowało.

 

Krok 5

Gotowe kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej i obsyp wiórkami białej czekolady.

 
10 lutego 2021   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Maja1232006 | Blogi