Kokosowe kuleczki
Składniki
wiórki kokosowe 250 gramów
śmietanka 36% 120 mililitrów
masło 90 gramów
cukier puder 70 gramów
rum 20 mililitrów
laska wanilii 1 sztuka
polewa czekoladowa:
czekolada mleczna 2 sztuki
biała czekolada 1 sztuka
Śmietanka 36% 100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnuszku podgrzej masło ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i całość gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przełóż do miski.
Krok 2
Wyskrob ziarna z wanilii, dodaj wraz z cukrem pudrem i rumem do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1h.
Krok 3
Z powstałej masy uformuj kule wielkości orzechów włoskich i wbij w nie wykałaczkę. Schłodź jeszcze przez 1h.
Krok 4
W rondlu, podgrzewając na ogniu połącz śmietankę z mleczną czekoladą. Nie pozwól żeby się zagotowało.
Krok 5
Gotowe kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej i obsyp wiórkami białej czekolady.
Dodaj komentarz